Header

Programma manager Wederopbouw Latijns Amerika

Het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) is een organisatie van politieke partijen in Nederland voor politieke partijen in jonge of fragiele democratieën. Het NIMD ondersteunt gezamenlijke initiatieven van partijen om het functioneren van de democratie in hun land te verbeteren. Daarnaast helpt het NIMD politieke partijen bij de opbouw van hun organisaties, de ontwikkeling van hun standpunten, en de verbetering van hun relaties met maatschappelijke organisaties en de media.
Cordaid (Catholic Organisation for Relief & Development Aid) is één van de grootste ontwikkelingsorganisaties in Nederland, met een netwerk van 890 partnerorganisaties in 28 landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, met al bijna 100 jaar ervaring op het gebied van noodhulp, ontwikkelingssamenwerking en armoedebestrijding. Met de fusie in 1999 van Memisa, Mensen in Nood en Cebemo (Vastenaktie) is Cordaid gegroeid van een traditionele, zendende hulporganisatie naar een ontwikkelingsorganisatie die gelooft in wederzijdse samenwerking.
Voor het gezamenlijke NIMD-Cordaid Wederopbouw programma zoeken wij een:
Programma manager Wederopbouw Latijns Amerika (m/v)
0,8 FTE
De Programma manager is integraal verantwoordelijk voor het gecombineerde NIMD/Cordaid-programma Wederopbouw en is hiervoor institutioneel aanspreekpunt. Het programma Wederopbouw ondersteunt het terugdringen van conflicten en bevordert de sociale en economische ontwikkeling in Guatemala, El Salvador en Colombia. Daarnaast heeft het programma een Midden Amerikaanse regionale component. Het programma beoogt relaties tussen politiek en maatschappelijk middenveld te versterken en bevordert de participatie van vrouwen. Het programma bevordert de legitimiteit van overheden die daardoor beter in staat zijn veiligheid te garanderen. Politiek en sociaal stabiele staten dragen bij aan menselijke veiligheid en duurzame economische ontwikkeling. De Programma manager Wederopbouw is verantwoordelijk voor de gehele programmacyclus, deelt kennis, instrumenten en ervaring teneinde op een efficiënte en effectieve wijze de resultaten te waarborgen. De programma manager wordt gezamenlijk aangestuurd door NIMD en Cordaid en legt formeel verantwoording af aan het Hoofd Programma’s van het NIMD.
Taken en verantwoordelijkheden
  • Verzamelt en analyseert en beoordeelt informatie die relevant is voor planning, monitoring en evaluatie. Verzorgt informatievoorziening voor intern en extern gebruik;
  • Monitort en beoordeelt de voortgang van het project in relatie tot de geformuleerde doelstellingen. Signaleert vroegtijdig wanneer de feitelijke resultaten achterblijven of rapportageverplichtingen niet worden nagekomen en stuurt bij;
  • Onderhoudt contacten met partners en landenkantoren in de regio gericht op de effectieve en efficiënte uitvoering van het programma. Maakt in samenwerking met de verantwoordelijke programma managers van Cordaid en NIMD afspraken met partners m.b.t. het behalen van inhoudelijke resultaten, het vergroten van hun deskundigheid, organisatorische duurzaamheid en het afleggen van verantwoording conform richtlijnen van donoren;
  • Is verantwoordelijk voor de financiële en inhoudelijke verantwoording volgens de richtlijnen die voortkomen uit de overeenkomst met DGIS, zijnde de financierende instantie.  Draagt actief bij tot vergaren en delen van kennis;
  • Coördineert uitvoering van het programma met verantwoordelijke programma managers van Cordaid en NIMD en zorgt voor een continue informatievoorziening.
Profiel
Academisch werk- en denkniveau, minimaal vijf jaar werkervaring in internationale organisaties en/of ontwikkelingslanden, aantoonbare ervaring in het beheer van programma’s in internationale context en ervaring in het werken in de regio is een pre. Uitstekende mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse, Engelse en Spaanse taal.
Functievereisten
De ideale kandidaat beschikt over een sterk ontwikkeld gevoel voor politieke en interculturele verhoudingen, is diplomatiek en representatief, efficiënt, stressbestendig en flexibel. Heeft een gedegen kennis en ervaring in capaciteitsversterking trajecten ten behoeve van sociale organisaties en democratiseringsprocessen en weet netwerken te bouwen en te onderhouden.
Het betreft een functie voor 12 maanden met uitzicht op verlenging, voor 0,8 FTE uur per week met standplaats Den Haag. De functie  valt formeel onder leiding van het Hoofd Programma’s. NIMD  biedt een competitief pakket arbeidsvoorwaarden.
Nadere informatie
Voor eventuele vragen en/of nadere informatie over deze vacature kunt u telefonisch contact opnemen met mevrouw H. Schrooyen, Senior Programma manager Latijns Amerika, te bereiken via 070-311 54 67.
Schriftelijke reacties dienen uiterlijk 20 oktober 2012 ontvangen te zijn bij:
Netherlands Institute for Multiparty Democracy
T.a.v. Directie –en bestuurssecretariaat
Passage 31
2511 AB Den Haag
Of per e-mail naar: recruitment@nimd.org
Voor meer informatie over het NIMD en Cordaid zie: www.nimd.org en www.cordaid.nl