Header

Microkredietproject in ontwikkelingsland gezocht!

Microkredietproject in ontwikkelingsland gezocht!
Wij zijn op zoek naar een partner!

Wie zijn wij?
Cross Your Borders is een dynamische jongerenorganisatie die meerdaagse, interactieve onderwijsprojecten over mondiale vraagstukken organiseert op meer dan 200 (v)mbo, havo en vwo scholen in heel Nederland. We bieden drie projecten aan: Cross Your Borders, Globaland en Breaking News. Doel van de projecten is leerlingen bewust maken van armoede en onrecht in de wereld en ze enthousiast maken om hiertegen in actie te komen.

Microkredietactie
Wij bieden scholen de mogelijkheid om de projecten uit te breiden met een actiedag. Na bewustwording over armoede en onrecht komen leerlingen tijdens deze dag in actie voor een betere wereld. De opzet is als volgt: leerlingen runnen een dag lang hun eigen bedrijf voor het goede doel. Ze werken in groepen van 2-5 personen en ontvangen, na het schrijven van een bedrijfsplan, een microkrediet van 5 euro per persoon. Met deze kleine lening kunnen ze de benodigdheden kopen om een product te maken en te verkopen of een dienst te leveren. Ze kunnen er bijvoorbeeld ingredienten van kopen, koekjes bakken en deze verkopen in het winkelcentrum. Of ze kopen er autowasspullen van om vervolgens tegen een riante vergoeding de auto's van buurtbewoners te wassen. De invulling is vrij. Aan het eind van de dag moet de lening met rente worden terugbetaald. De winst en de rente gaan naar een goed doel.

Partner gezocht
Cross Your Borders is op zoek naar een ontwikkelingsorganisatie die microkredieten verstrekt aan arme ondernemers in een of meer ontwikkelingslanden. Jouw organisatie wordt dan het nieuwe goede doel voor onze microkredietacties. Dat betekent dus dat het geld dat de leerlingen ophalen gebruikt kan worden voor het uitlenen van microkredieten in het land waar jullie actief zijn. De opbrengst van de microkredietacties ligt jaarlijks tussen de 25.000 en 50.000 euro. Hiernaast willen we korte 'ervarings-reizen' organiseren naar jullie microkredietproject. Zo kunnen leerlingen met eigen ogen zien wat er met het geld dat zij hebben ingezameld gedaan wordt en hoe mensen door middel van een microkrediet geholpen kunnen worden.

Voorwaarden:
- De organisatie verstrekt microkredieten aan arme ondernemers in een (Engelstalig) ontwikkelingsland.
- De organisatie brengt tweemaandelijks verslag uit over de voortgang van de bedrijfjes.
- De organisatie is in staat om meerdere momenten in het jaar (schoolvakanties), tegen vergoeding groepen leerlingen op te vangen (regelen van accommodatie, vervoer en maaltijden, en begeleiding door lokale gids/tolk).

Geinteresseerd?
Heb jij of ken jij een super leuke microkredietorganisatie die wel wat extra financiele ondersteuning kan gebruiken? En heb je de mogelijkheid en lijkt het je leuk om middelbare scholieren op jouw project rond te leiden? Mail naar Karlijn Lessmann:karlijn@crossyourborders.nl of Rosalie van Es: rosalie@crossyourborders.nl