Header

Programmaleider D.R. Congo

PAX staat voor vrede en brengt mensen bij elkaar die de moed hebben om voor vrede te gaan. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld.
PAX zal najaar 2015 deel gaan nemen in een drie en een half jaar durend project over de verbetering van het lokale veiligheidsmanagment in Noord Oost Congo in een deel van Noord Kivu en in district Ituri. PAX zal in een consortium samenwerken met drie partners: Cordaid, VNG-International en IOM de Internatioal Office for Migration van de VN, die het consortium zal leiden. Ituri is een gebied dat geleden heeft onder een heftige oorlog die zich langs etnische lijnen ontpopte. Vanaf ongeveer 2005 is langzamerhand de rust weergekeerd maar Ituri blijft instabiel en heeft in recente enquetes een extreem laag vertrouwen in de bescherming van burgers door de overheid getoond, zo nu en dan geillustreerd door gevallen van gewelddadige eigenrichting en lynchpartijen.
Het project beoogt de capaciteiten van lokale justitie, politie, ambtenaren en gewoonterechtelijke 'chefs' lokale veiligheidsmanagement op te bouwen. Dit zal gebeuren volgens de begin dit jaar gelanceerde beleidslijnen van het Congolese ministerie voor stabiliteit in Oost Congo (Starec) die de organisatie van veiligheid van onderop nastreeft. PAX zal binnen het project de 'van onderop' component verzorgen voor Ituri. Dit houdt in: het uitvoeren van een baseline onderzoek (een soort 'human security survey'), de jaarlijkse update daarvan, en een aantal verdiepingsonderzoeken. In al deze onderzoeken wordt een brede doosnede van de bevolking gevraagd naar hun mening t.a.v. hun veiligheidsbehoeftes en verwachtingen ten aanzien van politie, de juridische sector, ambtenaren en chefs gevraagd. Parallel aan mensenrechten- en conflictbemiddelingstrainingen zal met vredescommittees aan veiligheidsmonitoring en aan lobby worden gedaan richting de autoriteiten. IOM zal dit werk in Noord Kivu uitvoeren. In beide gebieden zullen juristen, politie en ambtenaren getraind worden door respectievelijk Cordaid, IOM en VNG-I.
Wij verwachten op korte termijn uitsluitsel te krijgen over de externe financiering van dit project maar in afwachting daarvan zoeken wij op korte termijn voor de opstart en het management van dit programma een
programmaleider D.R. Congo (1,0 fte)
De programmaleider werkt in onderlinge afstemming met 5 nog te werven lokale medewerkers, een nog te werven programmamedewerker Congo in Nederland en met de programmaleider Grote Meren, die eindverantwoordelijkheid draagt.
Het takenpakket omvat
  • opzet van een lokaal veldkantoor in Ituri, NO Congo, werving van 5 lokale medewerkers
  • management van het lokale veldkantoor en aansturing van de 5 lokale medewerkers
  • contacten onderhouden met consortium partners en bestuur van het programma
  • intensieve samenwerking met lokale partners bij vredesinitiatieven en lobby
  • integraal beheer van het eigen programma
  • overleg met andere stakeholders
  • lokale politieke lobby, voorlichting en bewustwordingsactiviteiten
Wie zoeken wij
Wij zoeken een stevige persoonlijkheid die in staat is in een complexe context te opereren en er plezier in heeft om buiten de gebaande paden te werken (thematisch en geografisch). We zoeken iemand met managementervaring en ruime veldervaring - liefst in Centraal-Afrika - die uiterst zelfstandig en besluitvaardig kan handelen en over voldoende leiderschap beschikt om zich in een gepolariseerde omgeving staande te houden. De ideale kandidaat beschikt over uitstekende analytische en communicatieve vaardigheden, is cultureel sensitief is en weet tactvol te opereren in een politiek zeer gevoelige context. Deze baan is een uitdaging voor iedere ervaren programmaleider die graag innovatief wil bezig zijn met vredesopbouw, de combinatie van hands on veldwerk en onderzoek en lobby apprecieert en die het leuk vindt hiervoor regelmatig op reis te zijn.
Wat vragen wij
  • afgeronde academische opleiding, bij voorkeur in de sociale of politieke wetenschappen, dan wel aantoonbare vergelijkbare expertise
  • ruime ervaring in het werken in/met conflicten en vredesopbouw
  • aantoonbare expertise met betrekking tot Centraal-Afrika
  • minimaal 5 jaar ervaring met projectmanagement, waarvan bij voorkeur 2 jaar in het buitenland (werkervaring in Congo strekt tot aanbeveling)
  • ervaring met politieke lobby en maatschappelijk debat
  • uitstekende kennis (actief en passief) van het Nederlands en Frans. Engels is een pre maar geen vereiste.
  • veelvuldig reizen naar D.R. Congo
Wat bieden wij
  • een interessante functie in een dynamische, informele, internationaal gerichte werkomgeving
  • indiensttreding per zo spoedig mogelijk, aanstelling voor 36 uur per week (1,0 fte), in eerste instantie voor 11 maanden, met uitzicht op verlenging
  • salarisschaal 10 volgens de Arbeidsvoorwaarden PKN (afhankelijk van ervaring) EU 2.231 - EU 3.773 bruto (bij een fulltime dienstverband van 36 uur)
  • eindejaarsuitkering van 8,3%
Procedure en informatie
Voor een uitgebreide functieomschrijving en informatie over PAX:http://www.paxvoorvrede.nl
Voor nadere informatie over de functie kunt u tot en met 24 juli terecht bij Joost van Puijenbroek (programmaleider DRC) en vanaf 27 juli bij Margot Leegwater (programmamedewerker DRC), beiden telefonisch bereikbaar via (030) 233 33 46.
Uw sollicitatie, t.a.v. Joost van Puijenbroek, ontvangen wij graag uiterlijk 14 augustus uitsluitend via het sollicitatieformulier op de vacaturepagina van onze website.
De sollicitatiegesprekken zijn gepland op donderdag 20 augustus.