Header

Jongerenvertegenwoordiger UNESCO

Ben jij een cultureel type? Geïnteresseerd in culturele diversiteit? En laat jij het belang van jongeren voorop staan? Word dan jongerenvertegenwoordiger en laat de stem van jongeren horen op toonaangevende bijeenkomsten met politici en beleidsmakers. Als Jongerenvertegenwoordiger UNESCO vorm je de schakel tussen jongeren en (culturele) instanties, overheden en UNESCO. Je gaat actief op zoek naar de meningen en ideeën van jongeren en bespreekt die met onder andere het ministerie van OCW. Ontzettend leuk en goed voor je cv natuurlijk want als jongerenvertegenwoordiger:

- Geef je workshops en gastlessen
- Ontwikkel je vaardigheden in lesgeven, debatteren en overtuigen
- Leer je spreken voor zowel politici als jongeren
- Bouw je een netwerk op hoog niveau op krijg je een hoop diplomatieke ervaring
- Spreek je op toonaangevende (internationale) bijeenkomsten

Als Jongerenvertegenwoordiger Unesco houd je je bezig met immaterieel erfgoed en culturele diversiteit. Immaterieel erfgoed heeft te maken met tradities en gewoonten die je belangrijk vindt, en door wil geven aan toekomstige generaties. Dat kan bijvoorbeeld het slootje springen in Fryslân zijn, het massaal de straat op gaan na winst van Oranje, niet met schoenen aan door het huis banjeren, of het met z'n allen dringen in de koopgoten op koopzondag. Het gaat om álle gebruiken in Nederland. En die kunnen natuurlijk afkomstig zijn uit verschillende culturen. Denk bijvoorbeeld ook aan het Suikerfeest, of het hindoeïstische Holi-feest. Culturele diversiteit is het andere thema waar je je als jongerenvertegenwoordiger mee bezig gaat houden.

Over deze thema's ga jij actief op zoek naar de ideeën en mening van jongeren. Dat doe je onder andere door gastlessen en workshops te geven. Vervolgens bespreek je het standpunt van jongeren met politici, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Nationale UNESCO Commissie en andere relevante personen en instanties. Daar zijn geen vastomlijnde kaders voor. Een hoop vrijheid dus om de stem van jongeren te laten horen waar jij dat nodig vindt.

Verder ben je actief betrokken bij relevante projecten van NJR. Dit hoef je niet allemaal in je eentje te doen. Er zijn namelijk altijd twee jongerenvertegenwoordigers met hetzelfde thema bezig. Jouw toekomstige collega is Anne Schepers. Zij is al een jaar bezig en kan je precies vertellen hoe je je nieuwe functie kunt aanpakken. Ook bij de werkgroep Unesco – een groep enthousiaste culturele jongeren – kan je aankloppen voor hulp. En natuurlijk word je vanuit NJR begeleid.

Voorwaarden om je op te geven zijn:

- Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed
- Je bent op 17 mei 2012 tussen de 18 en 25 jaar
- Je hebt de Nederlandse nationaliteit
- Je bent bereid je gemiddeld 20 uur per week in te zetten voor een periode van twee jaar

Interesse? Stuur dan uiterlijk 17 mei een motivatiebrief en je CV naar verkiezing@njr.nl en vergeet daarin niet het volgende te vermelden:

- Waarom jij jongeren wilt vertegenwoordigen
- Waarom jij affiniteit hebt met culturele diversiteit en immaterieel erfgoed

Wil je meer lezen over de functie klik dan hier